Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

ІФОУНБ ім. І. Франка на міжнародному форумі «Роль бібліотек в інтеграції населення у мирне життя»



07 грудня 2022 року фахівці Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка Г. Горбань та Л. Жирик взяли участь у міжнародному онлайн форумі «Роль бібліотек в інтеграції населення у мирне життя» в межах проєкту «Бібліотека як безпечне місце», організованого Goethe-Institut в Україні та ВГО Українська бібліотечна асоціація.

Головною темою Форуму був світовий досвід відновлення після воєнних дій та інтеграція населення у мирне життя на прикладі Німеччини, Словаччини, Грузії, Індонезії, Боснії та Герцеговини. Важливу роль у цьому процесі відіграють бібліотеки, то ж були розглянуті завдання і можливості бібліотек для відбудови поствоєнного суспільства.

З вітальним словом до учасників Форуму звернулися: Оксана Бруй, кандидат наук із соціальних комунікацій, директорка Науково-технічної бібліотеки Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація; Саміра Захра, керівниця відділу «Інформація та бібліотека» Goethe-Institut в Україні; Юрій Водолажський, майстер виробничого навчання навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності м. Києва, Державна служба з надзвичайних ситуацій.

Ключовими спікерами на Форумі були міжнародні фахівці.

Удо Бер, доктор філософії (спеціальність: науки про здоров'я), педагог, дослідник питання післявоєнної травми (Німеччина) презентував тему «Між упевненістю та виснаженням - як працює мир? Чим можуть допомогти бібліотеки і бібліотекарі?». У своєму виступі Удо Бер озвучив 7 тез, в яких окреслив потенційні виклики для бібліотек у період переходу до мирного життя і поділився своїм баченням бібліотек як осередків захисту й захищеності у повоєнний час.

Лалі Сантеладзе, регіональна директорка Міжнародного інституту міжнародного співробітництва Німецької асоціації освіти дорослих - DVV (Грузія), виступила з доповіддю на тему «Освіта, мистецтво і культура як інструменти інтеграції та розвитку - приклад Грузії». Мова йшла про різноманітні заходи, креативні методи та інструменти, які можуть допомогти переселенцям подолати стрес, психологічні травми, сприятимуть їхній інтеграції в громади.

Тамара Заяцова, бібліотекарка Goethe-Institut у Братиславі, доктор філософії (Словаччина) ділилася досвідом роботи «Бібліотеки речей» у Goethe-Institut у Братиславі, де крім книжок, періодики, DVD дисків та інших медійних документів, типових для фондів бібліотек, є 50 речей з чотирьох різних сфер призначення: по-перше, це речі широко вжитку, по-друге, до них надано вільний доступ. Ідея створення бібліотеки речей мала амбітну мету: об'єднати людей і сформувати свідоме ставлення до власності.

Фіта Андріанті, асистентка відділу «Інформація та бібліотека» Goethe-Institut у Бандунзі (Індонезія) ділилася головними темами, з якими нині працює бібліотека у Бандунзі, а це - харчування та міське садівництво. Було облаштовано тематичний куточок, де безкоштовно роздавали насіння для висадження, ініціювали обмін рослинами і готували стартовий набір для садівника. Завдяки цим заходам і підтримці партнерів на місцях вдалося залучити багато громадян, які потім об'єдналися в одну мережу. Бібліотеки та їхні працівники можуть сприяти поширенню ідей, їхньому укріпленню у суспільстві, а також показувати, наскільки важливими є бібліотеки для громади.

Драґан Ґолубовіч, директор цифрового архіву INFOBIRO (Боснія та Герцеговина) підняв питання бібліотек у повоєнній Боснії та Герцеговині, їхню  роль, значення та майбутнє.

З українських фахівців досвідом ділилися Лариса Лугова, заслужений працівник культури України, директорка Львівської обласної бібліотеки для дітей, віцепрезидентка ВГО Українська бібліотечна асоціація, яка презентувала методичний посібник «Організація безпечного укриття у бібліотеці» та Лілія Яцкул, завідувачка відділом документів іноземними мовами ОУНБ ім. Д. І. Чижевського, м. Кропивницький, яка подала концепцію бібліотечного укриття від переможця конкурсу проєктів «Бібліотека як безпечне місце».

На завершення Форуму було проведено обговорення та підбиття підсумків.

               Щира подяка організаційному комітету Форуму, а саме: Анні Журавльовій,  координаторці проєктів відділу «Інформація та бібліотека» Goethe-Institut в Україні; Самірі Захра, керівниці відділу «Інформація та бібліотека» Goethe-Institut в Україні; Вікторії Польовій, адміністративній координаторці Виконавчого офісу, заступниці голови Молодіжної секції ВГО Українська бібліотечна асоціація; Ярославі Сошинській, кандидату історичних наук, доценту, науковій співробітниці Державної науково-педагогічної бібліотеки України ім. В. О. Сухомлинського, виконавчій директорці ВГО Українська бібліотечна асоціація.

Світлини

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка